top of page
< Back

Tema: Politikk

Bør staten satse mer på norsk matproduksjon?


Bør staten satse mer på norsk matproduksjon eller bør vi importere mer?


Det er ingen tvil om at det er krevende å drive med landbruk og matproduksjon i Norge. Norsk natur, klima og landskap gjør det utfordrende å dyrke mat i dette landet. Derfor er det alltid aktuelt å diskutere hvor mye staten bør subsidiere matproduksjonen. Noen mener at vi bør importere for å redusere de store kostnadene. Andre derimot mener at staten bør satse mer på norsk matproduksjon og dermed støtte bøndene slik at de kan fortsette med å forsyne folket med norskproduserte matvarer. Personlig mener jeg at myndighetene bør støtte matproduksjonen i dette landet, og i denne teksten skal jeg forklare hvorfor.


For det første vil en storsatsning på import føre til at vi blir avhengig av andre land, og selv om Norge er et fredelig land, og løser sine internasjonale konflikter via diplomati, vil matavhengighet redusere landets autonomi. Dette trenger vi absolutt ikke i dagens verden med så mange globale konflikter og diktatoriske regimer. Politisk vil Norge bli ekstra sårbar. God internasjonal politikk i disse dager bør handle om å øke et lands autonomi og suverenitet og ikke dets avhengighet. 


For det andre er mat produsert i Norge i særklasse. Norske bønder produserer trygg og bærekraftig mat med høy standard. De bruker også lite antibiotika og sprøytemidler, og har høyt fokus på dyrevelferd og biologisk mangfold. I tillegg er kortreist mat både miljøvennlig og rimeligere.


Dessuten skaper et aktivt landbruk over hele landet mange arbeidsplasser som igjen fører til høyere bosetting, sysselsetting og verdiskapning også i bygdene. Det må ikke glemmes at tre fjerdedel av landets befolkning bor på Østlandet, og dersom arbeidsplassene i bygdene forsvinner, vil vi få enda mer sentralisering. Målet bør være de-sentralisering, og øke bosettingen i de andre landsdelene. Nettopp derfor bør vi satse mer på norsk landbruk og gjøre jobbene i primærnæringen attraktive. 


I tillegg vil landet gå glipp av viktig kunnskap og teknologi dersom vi importerer mer. Mange garderer som har eksistert i flere hundre år og gått i arv vil forsvinne. Bondeyrket, kultur og tradisjon vil gå tapt, og Norge vil bli et fattigere land på mange måter. Selv om det kan være økonomisk gunstig å importere, kan ikke alt handle om profitt. Tradisjoner, kunnskap og ekspertise må ivaretas.


Jeg forstår at det koster staten masse penger å subsidiere norske bønder, og at mye av statsbudsjettet blir brukt til å finansiere norsk mat. Det er også ganske logisk at EU-produsert mat er både trygg og billigere, og derfor en fin måte å redusere utgiftene til staten. Men jeg er likevel uenig. Norsk matproduksjon skaper også arbeidsplasser som betyr flere skattebetalere. Dessuten  kan ikke alt i politikken handle om profitt. Matsikkerhet, autonomi og ivaretakelse av kultur og tradisjon er minst like viktig.      


Avslutningsvis ønsker jeg å si at staten bør satse mer på norsk matproduksjon mer enn noensinne, både på grunn av nasjonale og internasjonale forhold. Selv om det er kostbart å dyrke mat i dette landet, må både forbrukerne og staten støtte bøndene fordi ingenting er bedre enn kortreist mat med høy standard og god kvalitet.


Oppgave i vokabular

https://puzzel.org/no/crossword/play?p=-Nyuq0dGmlVlx_P4pEHK

 



Tema: Politikk
SAMMEN OPPNÅR VI ØNSKEDE RESULTATER
  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram
logo_edited_edited_edited.jpg
bottom of page